Magdalina

Magdalina

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Pikantne kokardki z kawałkami kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dietetyczne, kolorowe, pyszne danie, łatwe do przygotowania.

Pikantne kokardki z kawałkami kurczaka

Składniki:

Pikantne kokardki z kawałkami kurczaka

 

  • (Składniki na 2 porcje)
  • 50 g grubego makaronu, np. kokardki
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • kawałek ostrej papryczki
  • 1 papryka czerwona
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pomidory
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pikantne kokardki z kawałkami kurczaka
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kurczaka przyprawić wg uznania i obsmażyć na 2 łyżeczkach oliwy z oliwek. Po usmażeniu pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżeczkach oliwy. Dodać posiekaną ostrą papryczkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę ( w moim przypadku papryki użyte do dania były marynowane). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubszą kostkę i dodać do potrawy. Doprawić do smaku- solą, pieprzem, bazylią, oregano- dusić aż powstanie gęsty sos. Do gotowego sosu dodać pokrojonego kurczaka oraz makaron. Całość dokładnie wymieszać. Dla dekoracji posypać posiekaną natka pietruszki.