Sposób przygotowania:
Pikantne ptysie
CIASTO
Do rondla wlać 1/8 l wody zagotować, dodać tłuszcz i sól, zagotować.
Wsypać mąkę, wybić ciasto łyżką, aż będzie odchodzić od dna naczynia. Przełożyć do miski, dodać jajka, wymieszać, umieścić w szprycce.
Na blachę wyłożoną pergaminem wycisnąć kubki ciasta.
Piec 20 minut w 200 stop. Wyjąć lekko przestudzić, rozciąć. Rybę zmiksować, przyprawić solą i pieprzem, chrzanem i cytryną. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną i ubitą śmietaną. Napełnić ptysie przygotowanym nadzieniem.
Do rondla wlać 1/8 l wody zagotować, dodać tłuszcz i sól, zagotować.
Wsypać mąkę, wybić ciasto łyżką, aż będzie odchodzić od dna naczynia. Przełożyć do miski, dodać jajka, wymieszać, umieścić w szprycce.
Na blachę wyłożoną pergaminem wycisnąć kubki ciasta.
Piec 20 minut w 200 stop. Wyjąć lekko przestudzić, rozciąć. Rybę zmiksować, przyprawić solą i pieprzem, chrzanem i cytryną. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną i ubitą śmietaną. Napełnić ptysie przygotowanym nadzieniem.