Sposób przygotowania:
Pikantne ptysie
Natkę umyć, osuszyć i posiekać. W rondlu zagotować szklankę wody ze smalcem i szczyptą soli. Wsypać powoli mąkę, nie przerywając mieszania gotować do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od dna i ścianek naczynia. Zdjąć z ognia, kolejno, nie przerywając mieszania, wbijać jajka. Masę wymieszać z posiekaną natką. Na nasmarowaną tłuszczem blachę przekładać porcje ciasta. Piec 40 minut w temperaturze 200°C (w czasie pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika!). Gotowe ptysie zdjąć z blachy. Nożyczkami ściąć wierzchy. Przestudzić. Kurki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Cebulę obrać i posiekać. Bchab pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać mocno dwie łyżki tłuszczu, podsmażyć na nim grzyby i cebulę (10 minut). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Resztę tłuszczu rozgrzać mocno na patelni, oprószyć mąką, zrobić jasną zasmażkę. Zalać mlekiem l śmietaną, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu włożyć pokrojony schab oraz grzyby, podgrzewać przez 2-3 minuty. Tak przyrządzonym nadzieniem napełniać ptysie. Bezpośrednio po przygotowaniu podawać na stół.