blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Pikantne ptysie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Pikantne ptysie

Składniki:

Pikantne ptysie

 

  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1 pęczek natki
  • 5 łyżek smalcu
  • Na nadzienie:
  • 30 dag wędzonego schabu (bez kości)
  • 20 dag kurek
  • 1 1/4 pojemnika śmietany kremówki
  • 1 średnia cebula
  • 5 łyżek masła lub margaryny
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki mąki
  • sól, blaty pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pikantne ptysie
Natkę umyć, osuszyć i posiekać. W rondlu zagotować szklankę wody ze smalcem i szczyptą soli. Wsypać powoli mąkę, nie przerywając mieszania gotować do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od dna i ścianek naczynia. Zdjąć z ognia, kolejno, nie przerywając mieszania, wbijać jajka. Masę wymieszać z posiekaną natką. Na nasmarowaną tłuszczem blachę przekładać porcje ciasta. Piec 40 minut w temperaturze 200°C (w czasie pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika!). Gotowe ptysie zdjąć z blachy. Nożyczkami ściąć wierzchy. Przestudzić. Kurki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Cebulę obrać i posiekać. Bchab pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać mocno dwie łyżki tłuszczu, podsmażyć na nim grzyby i cebulę (10 minut). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Resztę tłuszczu rozgrzać mocno na patelni, oprószyć mąką, zrobić jasną zasmażkę. Zalać mlekiem l śmietaną, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu włożyć pokrojony schab oraz grzyby, podgrzewać przez 2-3 minuty. Tak przyrządzonym nadzieniem napełniać ptysie. Bezpośrednio po przygotowaniu podawać na stół.