milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Pikantne skrzydełka kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Skrzydełka kurczaka idealny na obiad

Pikantne skrzydełka kurczaka

Składniki:

Pikantne skrzydełka kurczaka

 

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • szklanka ketchupu
  • łyżeczka chili
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka zmielonej gorczycy
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • pół łyżeczki zmielonego imbiru
  • ósemki cytryny
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pikantne skrzydełka kurczaka
Skrzydełka płuczemy i osuszamy. Odkrawamy koniuszki i rozdzielamy w stawie na dwie części. Pozostałe składniki oprócz zieleniny, mieszamy w dużej misce, dodajemy skrzydełka. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do chłodnego mięsa na 24 godziny. Osączone z marynaty skrzydełka mięsną stroną do dołu układamy przy brzegu płytkiego żaroodpornego naczynia w odstępach około 1cm. Smarujemy marynatą. Przykrywamy pergaminem i gotujemy bez przykrycia przy maksymalnej mocy 7 minut. Skrzydełka wyjmujemy, przewracamy i smarujemy marynatą i gotujemy bez przykrycia 7 minut przy maksymalnej mocy. Przekładamy potrawę na półmisek, przybieramy zieleniną i cytryną.