miriam

miriam

Kucharz
[Przepisów: 7]

Pikantne szaszłyki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na przyjęcia lub codzienne danie

Pikantne szaszłyki z kurczaka

Składniki:

Pikantne szaszłyki z kurczaka

 

  • 2 mniejsze kurczaki
  • 6-7 ząbków czosnku
  • kilkanaście cieniutkich paseczków wędzonego boczku tzn. tyle ile kawałków mięsa
  • przyprawa myśliwska
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smarzenia
  • szpile szaszłykowe
  • do przybrania liście sałaty

Sposób przygotowania:

Pikantne szaszłyki z kurczaka
Kurczaki dokładnie umyć, lekko osuszyć i skrajać dokładnie ostrym nożem mięso od kości, posypać dokładnie przyprawami, podzielić je na ok. 20 równych porcji w środek każdej włożyć kawałek ząbka czosnku i zawinąć ciasno w pasek boczku. Pakieciki nabijać po 5 sztuk na szpile szaszłykowe. Tak przygotowane można pozostawić w lodówce zawinięte w folię do następnego dnia lub smarzyć odrazu na dużej patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu lub wstawić oparte na brzegach blaszki do pieczenia do mocno nagrzanego piekarnika 220-250 stopni. Ładnie zrumienione zaraz podawać z sałatą lub inna surówką z frytkami lub ryżem. Pozostałe szkielety z kurczaka z resztkami mięsa można wykorzystać na wywar na zupę.