Sposób przygotowania:
Pikantne zrazy ziołowe z pomidorami
Mięso umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Chleb obrać ze skórki, pokruszyć. Zioła umyć, osuszyć i posiekać, wymieszać z jajkiem, chlebem i serem. Czosnek obrać, opłukać, posiekać i dodać do sera. Masę doprawić solą, pieprzem, gałką i wyłożyć na plastry mięsa. Wołowinę zwinąć, związać nitką. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Włoszczyznę oczyścić, umyć i posiekać. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, zrumienić zrazy. Dodać cebulę, podsmażyć. Dodać włoszczyznę, przesmażyć. Wlać wino, bulion, wrzucić ziarna pieprzu i jałowca, liście laurowe. Przykryć naczynie. Dusić w piekarniku przez 90minut.Zrazy wyjąć, zdjąć nici. Sos z pieczenia zagęścić mąką, przyprawić solą i pieprzem. Pomidory umyć, przekroić na połówki i dusić na maśle. Zrazy i pomidory wyłożyć na talerze, polać sosem.