zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pikantny chleb

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

ostry chlebek.......................

Pikantny chleb Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pikantny chleb

 

Sposób przygotowania:

Pikantny chleb
Wszystkie mąki razem wymieszać. Drożdże wymieszać z cukrem i utrzeć na płyn. Posypać 1 łyżką mąki i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać sól, wodę, olej i mąkę oraz pozostałe przyprawy i wyrobić ciasto. Gdy będzie gładkie oprószyć mąką, nakryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie części. 2 foremki keksowe wysmarować olejem i włożyć w nie ciasto. Wyrównać powierzchnię, ponownie zakryć ściereczka i odstawić na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte chleby piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić.
Pikantny chleb
ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto, oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Pikantny chleb
wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do dwóch keksówek wysamrowanych olejem i ponownie zostawić do wyrośnięcia.
Pikantny chleb
chleby po upieczeniu wyjąć foremek i wystudzić na kratce....