Sposób przygotowania:
Pikantny kebab w tortilli
Kotleciki: Do mięsa mielonego dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku, curry, słodką paprykę, pół pęczku posiekanej kolendry, jedną papryczkę ostrą pokrojoną w kosteczkę, pokrojoną w kostkę cebulę dymkę x 2, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i łyżeczkę białego pieprzu. Wszystko mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Sos: Jogurt mieszamy w miseczce razem z pozostałą kolendrą, 2 ząbkami czosnku posiekanymi na drobno, solą, łyżeczką białego pieprzu, trzema kropelkami oliwy i pokrojonym w kosteczkę ogórkiem. Mieszamy. Doprawiamy sokiem z limonki i pokrojoną w kosteczkę papryczką. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na ok. 10 minut. Blaszkę do peczenia smarujemy lekko oliwą z oliwek. Z mięsa formujemy małe kotleciki o podłużnym kształcie. Pieczemy przez około 20 minut w 200 stopniach w piekarniku. Połówki tortilli podgrzewamy na patelni, tak aby nie była chrupka tylko ciepła i elastyczna. Ja podgrzałam w mikrofali przez 20 sekund. Na ciepłą połówkę tortilli kładziemy liść pekinki, kotlecika oraz sos i zawijamy.