Sposób przygotowania:
Pikantny tort z mielonym mięsem
Bułeczkę namoczyć. Kapustę umyć, wykroić głąb, podzielić na pojedyncze liście i obgotować Je w dużej ilości wrzątku (ok. 6 minut). Zanurzać w zimnej wodzie, dokładnie osączyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, usmażyć na maśle. Oprószyć solą i pieprzem, ostudzić. Cebulę obrać, posiekać, wymieszać z mięsem, 2 jajkami i odciśniętą bułką. Wyrobić Jednolitą masę, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Dodać 2/3 pieczarek, wy- mieszać. Boczek pokroić w cienkie plastry, połowę ułożyć w natłuszczonej tortownicy. Na boczku ułożyć 2/3 liści kapusty, tak by przykrywały dno i boki formy. Do środka włożyć masę mięsną, przykryć pozostałą kapustą, boczkiem i pieczarkami. Śmietanę wymieszać z 3 jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką. Polać tort, zapiekać 75 minut w temp. 200°C.
Przestudzić w formie (ok. 30 minut), podawać letni.
Przestudzić w formie (ok. 30 minut), podawać letni.