Sposób przygotowania:
Pilaw barani
Mięso umyć, pokroić w dużą kostkę, obsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek, pokrojoną w plastry cebulę, podlać odrobiną wody, poddusić. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodać opłukany i osuszony ryż. Po około 5 minutach dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku cukrem, solą i czarnym mielonym pieprzem, podlać odrobiną wrzątku lub bulionu, przykryć, dusić na małym ogniu czas od czasu sprawdzając ilość wody i w miarę potrzeby ją uzupełniając. Tak przyrządzony ryz powinien być sypki.
Do gotowego dania dodać umyte rodzynki, posiekane migdały i koperek. Naczynie wstawić do ciepłego piekarnika na 30-40 minut lub owinąć w papier i ściereczkę, a następnie włożyć na 1 godzinę pod koc.
Do gotowego dania dodać umyte rodzynki, posiekane migdały i koperek. Naczynie wstawić do ciepłego piekarnika na 30-40 minut lub owinąć w papier i ściereczkę, a następnie włożyć na 1 godzinę pod koc.