cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Pilaw barani

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Kolejna propozycja na przyrządzenie baraniny

Pilaw barani

Składniki:

Pilaw barani

 

  • 500 g baraniny,
  • 1 ½ szklanki ryżu,
  • ½ szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 3 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50 g rodzynek,
  • 30 g migdałów,
  • woda lub bulion,
  • koperek,
  • cukier,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pilaw barani
Mięso umyć, pokroić w dużą kostkę, obsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek, pokrojoną w plastry cebulę, podlać odrobiną wody, poddusić. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodać opłukany i osuszony ryż. Po około 5 minutach dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku  cukrem, solą i czarnym mielonym pieprzem, podlać odrobiną wrzątku lub bulionu, przykryć, dusić na małym ogniu czas od  czasu sprawdzając ilość wody i w miarę potrzeby ją uzupełniając. Tak przyrządzony ryz powinien być sypki.

Do gotowego dania dodać umyte rodzynki, posiekane migdały i koperek. Naczynie wstawić do ciepłego piekarnika na 30-40 minut lub owinąć w papier i ściereczkę, a następnie włożyć na 1 godzinę pod koc.



Tagi:

ryż