misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Pilaw Istambuł

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

polecam smaczne danie duszone....

Pilaw Istambuł

Składniki:

Pilaw Istambuł

 

  • 30 dag długoziarnistego ryżu
  • 20 dag piersi kurczaka
  • 3 wątróbki z indyka
  • 3 szklanki wody
  • 6 łyżek oleju
  • 2-3 szklanki bulionu z drobiu(może być z kostki)
  • 10 dag zielonego groszku
  • 2 szczypty szafranu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sól
  • biały pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pilaw Istambuł
Ryż wrzucić do garnka, zalać letnią osoloną wodą(3 szkl.),zostawić na 1-2 godz. Potem dokładnie osączyć. Wątróbkę i mięso kurczaka pokroić w cienkie paski. Mięso lekko posolić, posypać białym pieprze, skropić sokiem z cytryny. Szafran zalać łyżką gorącej wody i pozostawić na kilka minut. W garnku z grubym dnem mocno rozgrzać olej, wrzucić ryż i mieszając, smażyć kilka minut, aż wszystkie ziarenka równo pokryją się tłuszczem. Wtedy wlać gorący bulion i namoczony szafran, dodać mięso, wątróbki i płatki migdałowe, wymieszać, mocno podgrzać, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie wsypać zielony groszek. Potrawę ponownie wymieszać, dusić jeszcze około 5-10 minut.