Sposób przygotowania:
Pilaw orzechowy
Zagotować bulion, wrzucić umyty ryż, doprowadzić do wrzenia, po czym zostawić pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Brokuły opłukać, osączyć i podzielić na różyczki. Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na zapałkę, a obraną cebulę w kostkę. Pieczarki obrać, umyć, osuszyć, pokroić na plasterki. Obrany czosnek rozetrzeć z solą. Orzechy uprażyć na rozgrzanej patelni i posiekać.
W dużym rondlu z gdybym dnem mocno rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchewkę i brokuły, smażyć 5-7 minut, stale mieszając. Gdy jarzyny zmiękną, dołożyć masło, pieczarki, czosnek, zioła, pieprz i sól, smażyć jeszcze 2-3 minuty, po czym dokładnie wymieszać z ryżem i posiekanymi orzechami, podgrzewać na niewielkim ogniu kilka minut, przed podaniem posypać parmezanem.
W dużym rondlu z gdybym dnem mocno rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchewkę i brokuły, smażyć 5-7 minut, stale mieszając. Gdy jarzyny zmiękną, dołożyć masło, pieczarki, czosnek, zioła, pieprz i sól, smażyć jeszcze 2-3 minuty, po czym dokładnie wymieszać z ryżem i posiekanymi orzechami, podgrzewać na niewielkim ogniu kilka minut, przed podaniem posypać parmezanem.
A.B.