mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pilaw turecki z marchewką i morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne, kolorowe i bardzo zdrowe danie z ryżu, moreli i marchewki.

Pilaw turecki z marchewką i morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pilaw turecki z marchewką i morelami

 

Sposób przygotowania:

Pilaw turecki z marchewką i morelami
Rozgrzewam masło w rondelku. Dodaję do rondla starte na tarce o dużych oczkach marchewki i pieprz oraz sól. Smażę całość około 3 minut, aż marchewka zacznie mięknąć. Po czym dodaję pokrojone w plasterki suszone morele i cukier, mieszam. Wsypuję ryż i smażę około 3 minut, aż ryż zrobi się przezroczysty, co jakiś czas mieszam. Następnie wlewam bulion i doprowadzam całość do wrzenia. Redukuję ogień i gotuję pilaw pod przykryciem przez 25 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały bulion. Zdejmuję garnek z ognia i odkrywam. Po czym przykrywam rondel czystą ściereczką (złożoną na pół) lub papierowym ręcznikiem kuchennym. Odstawiam na 10 minut, aby ściereczka (lub ręcznik) wchłonęła parę. Ryż wykładam na talerz, formuję kopczyk, posypuję prażonymi orzechami.
Pilaw turecki z marchewką i morelami
Marchewkę obieram, płuczę i ścieram na tarce na dużych oczkach
Pilaw turecki z marchewką i morelami
Do podsmażonej marchewki z przyprawami wsypuję ryż
Pilaw turecki z marchewką i morelami
Całość mieszam i gotuję ok. 3 minuty aż ryż będzie szklisty
Pilaw turecki z marchewką i morelami
Wtedy wlewam bulion, przykrywam rondel i gotuję

Tagi:

ryż marchewka