Sposób przygotowania:
Pilaw z bakłażanem
Bakłażan pokroić w kostkę, przełożyć do miski, zalać wodą i wsypać sól (zostawić pół łyżki). Odstawić na 30 minut, potem odcedzić i mocno odcisnąć w rękach. Osuszyć papierowym ręcznikiem, poddusić na 2 łyżkach oliwy i odstawić do ostygnięcia. Zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż i smażyć 2-3 minuty, ciągle mieszając. Wlać wodę, dodać rodzynki, resztę soli i cynamon. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki. Spulchnić ryż widelcem, dodać kawałki pomidora i bakłażana, przykryć i odstawić na około 10 minut. Potem odkryć garnek i zostawić na kolejne 10 minut. Wsypać koperek, wymieszać. Podawać na gorąco.