dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Pilaw z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pilaw to smaczne danie na ciepło.

Pilaw z bakłażanem

Składniki:

Pilaw z bakłażanem

 

  • 1 szklanka ryżu (najlepiej basmati)
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 mały bakłażan
  • 2 cebule
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki soli
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Pilaw z bakłażanem
Bakłażan pokroić w kostkę, przełożyć do miski, zalać wodą i wsypać sól (zostawić pół łyżki). Odstawić na 30 minut, potem odcedzić i mocno odcisnąć w rękach. Osuszyć papierowym ręcznikiem, poddusić na 2 łyżkach oliwy i odstawić do ostygnięcia. Zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż i smażyć 2-3 minuty, ciągle mieszając. Wlać wodę, dodać rodzynki, resztę soli i cynamon. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki. Spulchnić ryż widelcem, dodać kawałki pomidora i bakłażana, przykryć i odstawić na około 10 minut. Potem odkryć garnek i zostawić na kolejne 10 minut. Wsypać koperek, wymieszać. Podawać na gorąco.