Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ryż a'la pilaw z indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo lubię dania typu pilaw. Ten zrobiłam z gotowanym indykiem .

Ryż a'la pilaw z indykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż a'la pilaw z indykiem

 

  • 1 ugotowana ,,pałka" ze skrzydła z indyka
  • 10 dag ryżu parabolicznego
  • 10 dag rodzynek
  • 2 cebule cukrowe ( można użyć zwykłe)
  • 1 pomidor ( miękki aromatyczny- dałam malinówkę)
  • 1/8 cytryny
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku ( nie lubię kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ryż a'la pilaw z indykiem
Przygotować i odmierzyć przyprawy. Ugotowaną ,,pałkę" ze skrzydła indyka obrać z kości , chrząstek i skóry. Pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać olej i masło. Wrzucić pokrojone drobno cebule i smażyć aż zrobią się złote. Wsypać przyprawy. Wymieszać. Dołożyć mięso z indyka i smażyć mieszając aż się zrumieni. Dołożyć drobno pokrojonego pomidora i wsypać ryż. Smażyć wszystko przez 5 minut ciągle mieszając tak by ziarenka ryżu były szkliste. Podlać bulionem. Dodać rodzynki. Zagotować. Zmniejszyć gaz i dusić ok.20 minut aż ryż wchłonie cały płyn. Wymieszać z pokrojoną natką .Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
Ryż a'la pilaw z indykiem
Podsmażyc cebule-indyka-przyprawy-pomidora i ryż
Ryż a'la pilaw z indykiem
Zalać podsmażone składniki bulionem lub wywarem warzywnym
Ryż a'la pilaw z indykiem
Dodać rodzynki i dusić aż ryc wchłonie cały płyn
Ryż a'la pilaw z indykiem
Dołozyc natkę pietruszki- doprawic do smaku