Sposób przygotowania:
Pilaw z kurczakiem
Ryż umyć trzy - cztery razy w dużej ilości wody i osączyć. Mięso kurczaka umyć, osączyć i ugotować na półmiękko w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej. Następnie ostudzić i pokroić na kawałki. Wy war zachować. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Marchewki obrać, opłukać, pokroić na zapałkę. Na rozgrzanym tłuszczu zrumienić kawałki kurczaka razem z cebulą, przełożyć do garnka, przykryć marchewką, wlać wodę do poziomu zawartości garnka, doprawić solą, pieprzem i papryką. Na wierzchu położyć kilka opłukanych gałązek koperku i gotować na małym ogniu 15 min. Następnie włożyć ryż, zalać zachowanym wywarem (tak, aby pokrył warstwę ryżu) i gotować do całkowitego od parowania płynu. Pilaw zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 20 min. Przed podaniem włożyć na półmisek ryż (koperek usunąć), a na nim ułożyć resztę potrawy. Przybrać pozostałym koperkiem. Podawać z surówka sezonową. (100 g -165 kcal)