Sposób przygotowania:
Pióra z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą
Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w kostkę. Kapustę przesiekać (jeśli jest bardzo kwaśna, wcześniej odcisnąć). Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać marchewkę, smażyć 2 minuty. Dodać pieczarki, smażyć kilka minut aż częściowo odparują. Dodać kapustę, kiełbasę, ziele angielskie i liść laurowy. Podlać wodą, dusić pod przykryciem 30 minut, w razie potrzeby dolewając niewielką ilość wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, osączyć, dodać do rondla z kapustą. Wymieszać i od razu podawać.