Sposób przygotowania:
Piramida makowa
Przesiany mak zalać wrzącą wodą, pozostawić na kilka godzin, osączyć i trzykrotnie zmielić.
Z cukru i 1 szklanki wody ugotować syrop, dodać mak i starannie wymieszać go z bakaliami.
Ubić śmietanę z 1 łyżką cukru waniliowego.
W tortownicy ułożyć warstwami mak, bezy i bitą śmietanę.
Po ułożeniu całej piramidy oblać ją z wierzchu resztą śmietanki. Ozdobić konfiturą z wiśni i włożyć na 2 godziny do zamrażalnika.
Z cukru i 1 szklanki wody ugotować syrop, dodać mak i starannie wymieszać go z bakaliami.
Ubić śmietanę z 1 łyżką cukru waniliowego.
W tortownicy ułożyć warstwami mak, bezy i bitą śmietanę.
Po ułożeniu całej piramidy oblać ją z wierzchu resztą śmietanki. Ozdobić konfiturą z wiśni i włożyć na 2 godziny do zamrażalnika.