jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Piramida makowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonałe ciasto piramida makowa, bez pieczenia

Piramida makowa

Składniki:

Piramida makowa

 

  • 1/2 kg maku
  • 1/2 kg cukru
  • 20 dag posiekanych orzechów
  • 20 dag rodzynek
  • 10 dag posiekanej skórki pomarańczowej
  • 1 laska utłuczonej wanilii
  • 1/2 kg gotowych bez
  • 20 dag śmietany
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki konfitury z wiśni

Sposób przygotowania:

Piramida makowa
Przesiany mak zalać wrzącą wodą, pozostawić na kilka godzin, osączyć i trzykrotnie zmielić.
Z cukru i 1 szklanki wody ugotować syrop, dodać mak i starannie wymieszać go z bakaliami.
Ubić śmietanę z 1 łyżką cukru waniliowego.
W tortownicy ułożyć warstwami mak, bezy i bitą śmietanę.
Po ułożeniu całej piramidy oblać ją z wierzchu resztą śmietanki. Ozdobić konfiturą z wiśni i włożyć na 2 godziny do zamrażalnika.

Tagi:

beza mak bezy