aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

SUPERPRZEPIS

Pistacjowe choinki z makiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, kolorowe choinki ze zmielonych pistacji i orzechów laskowych. Piękna ozdoba świątecznego stołu.

Pistacjowe choinki z makiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pistacjowe choinki z makiem

 

Sposób przygotowania:

Pistacjowe choinki z makiem
Z papieru do pieczenia wycinamy 10 kółek o średnicy 16 cm. Następnie każde kółko nacinamy do połowy i zawijamy, tak by tworzyły nam foremki- stożki. Spinamy zszywaczem lub spinaczem.Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i szczypta soli na sztywną pianę.



Żółtka mieszamy ze zmielonymi orzechami laskowymi, mąką i makiem. Dodajemy taką mieszankę do białek. Napełniamy ciastem foremki, układamy je w foremce do pieczenia muffinek, tak by nam się ciasto nie wylało.



Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Odcinamy końcówki, tak by choinki mogły stać. Ostudzone ciasto smarujemy lukrem i obtaczamy w zmielonych pistacjach. Dekorujemy pisakiem cukrowym, tak by dał nam efekt bombek :)
Pistacjowe choinki z makiem
przygotowujemy foremki z papieru do pieczenia
Pistacjowe choinki z makiem
nalewamy ciasto do foremek, mi wyszlo za duzo, wiec upieklam jeszcze muffinki
Pistacjowe choinki z makiem
po upieczeniu studzimy
Pistacjowe choinki z makiem
odcinamy kanocowki
Pistacjowe choinki z makiem
Zdjęcie profilowe dodane przez redakcję

Tagi:

jajko jajka mak