Sposób przygotowania:
Pita czosnkowa
W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Łączymy drożdże, cukier i 1 / 3 szklanki bardzo ciepłej wody i odstawiamy na 5 minut. Do miski z mąką dodać drożdże, oliwę z oliwek oraz 1 szklankę ciepłej wody. Składniki delikatnie wymieszać, zagnieść ciasto, powinno być elastyczne. W razie potrzeby dodać wody lub gdy zbyt rzadkie podsypać mąką. Następnie pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok 1 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 5 kawałków - można na więcej z tych proporcji wyjdzie ok 12 mniejszych placków pita, ja robiłam duże. Każdy kawałek rozwałkowujemy na placek grubości ok 1 cm i pozostawiamy na 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temp 220 stopni. Placki układamy na blaszce najlepiej żeliwnej . Ja używam kamienia do pieczenia pizzy i chlebów. Wsuwamy blaszkę na najwyższy poziom piekarnika i pieczemy 3 minuty. Można pitę przetrzymać ok 1 minuty, jeżeli chcemy żeby była rumiana. Wyjmujemy pitę układamy na ściereczce kuchennej i zawijamy na dosłownie 1 minutkę. w tym czasie pita dojdzie w środku a nie będzie zbyt przypieczona. Masło roztapiamy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Smarujemy masłem chlebki. Smacznego:)