pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pita z gyrosem wieprzowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

gyros w picie domowej roboty

Pita z gyrosem wieprzowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pita z gyrosem wieprzowym

 

  • GYROS: 40 dag karkówka bez kości,
  • przyprawa do gyrosa,
  • 2 szczypty tymianek
  • CAŁOŚĆ:
  • 4 sztuki pita,
  • 2 pomidor,
  • 4 liście sałata strzępiasta,
  • 4 ogórki małosolne,
  • 15 dag ser zółty,
  • sos miętowo-czosnkowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pita z gyrosem wieprzowym
GYROS: Karkówkę lekko schładzamy i kroimy w paski. Staramy się aby paski były bardzo cieniutkie. Następnie przyprawiamy przyprawą do gyrosa i grillujemy na patelni grillowej na rumiano. Pod koniec grillowania dodajemy tymianek. CAŁOŚĆ Pitę podgrzewamy w tosterze kilka minut. Podgrzane pity rozcinamy robiąc kieszonki. Kieszonki te faszerujemy gyrosem wieprzowym oraz pokrojonymi warzywami w kostkę: pomidorem, ogórki oraz serem. Dodajemy jeszcze całe liście sałaty a wszystko polewamy sosem miętowo-czosnkowym zrobionym wg przepis (Sos miętowo-czosnkowy).Smacznego.
Pita z gyrosem wieprzowym
Gyros wieprzowy
Pita z gyrosem wieprzowym
Składniki do farszu
Pita z gyrosem wieprzowym
Pita z gyrosem wieprzowym
Pita z gyrosem wieprzowym
Pita z gyrosem wieprzowym