msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Gulasz z karkówki i pieczarek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczna potrawa podana z kaszą jęczmienną.Nie jest nazbyt pikantna ze względów zdrowotnych.Można doprawić ostrą papryką wg.uznania.

Gulasz z karkówki i pieczarek. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z karkówki i pieczarek.

 

  • 60 dag chudej karkówki bez kości
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 25 dag pieczarek
  • 200 ml soku pomidorowego pikantnego
  • 1 płaska łyżka przyprawy do gulaszu
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy typu vegeta
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • 1-2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 2 garści świeżego tymianku

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z karkówki i pieczarek.
Karkówkę dobrze umyłam i osuszyłam.Pokroiłam w kostkę (ok.2cm) i wrzuciłam na rozgrzany na patelni olej.Smażyłam aż się zarumieniła. W międzyczasie pokroiłam drobno cebulę i posiekałam czosnek.Gdy mięso się podsmażyło dołożyłam cebulę z czosnkiem i na małym ogniu smażyłam,aż się cebulka zeszkliła. Pieczarki wypłukałam i osuszyłam.Przekrawałam je na ćwiartki.Włożyłam na patelnię do podduszonej cebuli i mięsa,chwilkę razem dusiłam a następnie oprószyłam całość przyprawą do gulaszu i vegetą.Wrzuciłam liść laurowy i ziele angielskie.Wlałam na patelnię sok pomidorowy a następnie polałam bulionem z kostki warzywnej (rozpuszczonym w 0,5 litra wody).Wymieszałam całość,przykryłam pokrywką i na małym ogniu dusiłam ok.45 minut .W razie odparowanie dużej ilości płynu należy troszkę jej dolewać w trakcie i co pewien czas zamieszać. Gdy mięso było miękkie dodałam zawiesinę z łyżki mąki i 100 ml wody i mieszając chwilkę razem gotowałam. Opłukany tymianek porwałam na małe kawałki i dodałam do gulaszu,ale już nie gotowałam,tylko wymieszałam,doprawiając solą i pieprzem. Podałam z kaszą jęczmienną i surówką z kapusty kiszonej (której nie ma na zdjęciu).
Gulasz z karkówki i pieczarek.
Karkówkę pokrojoną w kostkę dobrze obsmażyłam.
Gulasz z karkówki i pieczarek.
Na patelnię dołożyłam najpierw cebulę z czosnkiem a później pieczarki.Oprószyłam przyprawami.
Gulasz z karkówki i pieczarek.
Do podsmażonego mięsa,cebuli i pieczarek wlałam sok pomidorowy.
Gulasz z karkówki i pieczarek.
Do zagęszczonego gulaszu dodałam świeży tymianek i doprawiłam.