Sposób przygotowania:
Piwne kolanka makaronowe z krewetkami i cykorią
Makaron ugotuj prawie al dente, w osolonej wodzie. Rozmrożone krewetki opłucz pod zimną wodą i usuń z nich ogonki. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Po chwili dodaj cykorie. Smaż około 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Wlej piwo i gotuj aż zmniejszy swoją objętość prawie o połowę. Dodaj śmietanę, ser pleśniowy oraz gałkę muszkatołową. Mieszaj aż powstanie gładki sos. Dopraw do smaku i dodaj oregano. Dodaj krewetki i gotuj razem około 3 minut. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Zamieszaj sos z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp z wierzchu świeżo startym serem gryuere. Zapiecz aż ser się roztopi i delikatnie zacznie brązowieć. Na talerz wyłóż makaron łyżką, razem z sosem i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!:)