Sposób przygotowania:
Piwne risotto z wieprzowiną
Golonkę płuczemy, warzywa obieramy. Wraz z przyprawami wkładamy do szybkowara, zalewamy piwem, zakręcamy garnek i od momentu kiedy szybkowar zacznie syczeć, gotujemy na małym ogniu przez jedną godzinę. Jeśli nie posiadamy szybkowara golonkę gotujemy w zwykłym garnku, aż mięso będzie miękkie. Golonkę wyjmujemy, lekko studzimy i obieramy ze skórki i kości. Wywar zachowujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy posiekane szalotki. Po chwili dodajemy ryż i przesmażamy ponownie prze 3-4 minuty. Na koniec dodajemy podzieloną na kawałeczki golonkę. Chwilę smażymy, wlewamy bulion i dodajemy natkę. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, mieszając raz na jakiś czas. Gdy ryż będzie już prawie miękki doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu posypane świeżo startym parmezanem.