cremebrule

cremebrule

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 29]

Risotto z wieprzowiną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne danie dla smakoszy ryzu

Risotto z wieprzowiną

Składniki:

Risotto z wieprzowiną

 

  • 250g drobno pokrojonego miesa wieprzowego, chudego
  • 2 duze marchewki
  • 1 duza cebula
  • 2 zabki czosnku
  • 1 kwasne jablko
  • 1 szklanka ryzu
  • 1 szklanka bialego wytrawnego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • oliwa
  • sol
  • parmezan lub zwykly zolty ser

 

Sposób przygotowania:

Risotto z wieprzowiną
Mieso podsmaz na oliwie do zlotego koloru, odloz na bok, marchewki zetrzyj na tarce, podsmaz na oliwie, odloz na bok, pokroj drobno cebule, posiekaj czosnek, podsmaz na oliwie, na koniec dodaj starte na tarce jablko i ryz, wymieszaj, az kazde ziarenko ryzu bedzie pokryte oliwa i chwile podsmaz, zalej szklanka wina, zmniejsz ogien i ciagle mieszjac poczekaj az wino odparuje i wsiaknie w ryz, nastepnie czesto mieszjac wlewaj po troche bulionu, zawsze odczekaj az ryz przyjmie caly bulion zanim dodasz nastepna porcje, postepuj tak az ryz bedzie miekkki, wtedy dodaj mieso i marchewke, przypraw risotto sola, wymieszja i podawaj posypane serem i jakas zieleninka.