jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Piwoszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Miodowy placek nasączony piwem, przekładany dżemem i kremową masą, oblany czekoladą:)

Piwoszek

Składniki:

Piwoszek

 

  • CIASTO
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki sody
  • 2 jaja
  • aromat śmietankowy lub waniliowy
  • 20 dag margaryny
  • 6 łyżeczek ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki ciepłego miodu

 

 

  • 1 butelka lub puszka piwa do skropienia ciasta
  • 1 dowolny dżem lub powidła

 

  • POLEWA
  • 1 mleczna czekolada
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego
  • 1 łyżeczka masła

 

 

Sposób przygotowania:

Piwoszek
Ze składników na ciasto, mąkę z cukrem, sodą,margaryną posiekać, dodać jaja, cieple mleko rozmieszane z miodem i zagnieść. Ciasto podzielić na 4 równe części i piec osobno 4 placki około 10 minut w temperaturze 180°C.Ze składników na krem, 2 szklanki mleka połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i zagotować. Obie mąki rozmieszać w szklance mleka i wlać na gotujące się mleko, ugotować i pozostawić do ostygnięcia. Następnie masło utrzeć mikserem i dodawać do niego zimny budyń ciągle ucierając.Placki kolejno polewać piwem, ale najmniej spód placka i każdy placek smarować dżemem i przekładać kremem, a na koniec wierzch placka polać polewą wykonaną z rozpuszczonej mlecznej czekolady z masłem i mlekiem.