Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pizza caprese z tuńczykiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pizza z tuńczykiem, mozzarellą i pomidorami. Ułożone na podobieństwo tradycyjnej sałatki caprese, Wszystko zapieczone smakuje wybornie.

Pizza caprese z tuńczykiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pizza caprese z tuńczykiem

CIASTO DROŻDŻOWE:

DODATKI:

  • 2 pomidory śliwkowe
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 puszka tuńczyka w oleju 
  • sól

SOS:

Sposób przygotowania:

Pizza caprese z tuńczykiem

ETAP 1:

Pizza caprese z tuńczykiem
Ciasto po wyrośnięciu podzielić na dwie części.

Drożdże rozpuścić w ciepłej, ale nie wrzącej wodzie. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 min.

Przesianą mąkę, sól wymieszać ze spienionym zaczynem. Kiedy składniki się połączą wlać oliwę. Ciasto wyrabiać ok 10 min, aż oliwa całkowicie się połączy. Gładkie ciasto odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając bawełnianą ściereczką. Po ok 1,5 godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość.

ETAP 2:

Pizza caprese z tuńczykiem
Do usmażonej cebuli wlać przecier i przyprawić.

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie. Wlać przecier pomidorowy i przyprawić. Do sosu można wlać odrobinę wody, jeżeli będzie zbyt gęsty. Sos wystudzić.

Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części.  Uformować krążki o średnicy ok 20 cm. Na papierze do pieczenia pozostawić na ok 15 minut, aby lekko wyrosło. Po wierzchu rozsmarować sos pomidorowy, wyłożyć kawałki odsączonego tuńczyka i ułożyć  naprzemiennie plasterki pomidora z mozzarellą. Przygotowane pizze wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 20 min. Upieczoną skropić lekko dobrej jakości oliwą z oliwek i ozdobić listkami bazylii. Smacznego.