suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Pizza, duża blacha

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Duża pizza z dodatkami. Polecam

Pizza, duża blacha Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza, duża blacha

 

  • ok 60 dag mąki pszennej;
  • 5 dag drożdży;
  • 1 szkl wody;
  • łyżeczka cukru;
  • łyżeczka soli;
  • 3 łyżki oleju;
  • przyprawy:bazylia, oregano;
  • dodatki:np szynka, pieczarki, sos pomidorowy, ser żółty, cebula, czosnek

Sposób przygotowania:

Pizza, duża blacha
W ciepłej wodzie z dodatkiem cukru rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy zaczyn z drożdży do mąki, dodajemy sól, przyprawy, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek.Wyrabiamy ciasto ręką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie podsmażamy na oleju pieczarki i kroimy pozostałe składniki(szynkę i cebulę). Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na blachę, równomiernie rozciągamy rękami na całej blasze. Następnie polewamy sosem pomidorowym, obkładamy pozostałymi składnikami i posypujemy serem żółtym, Zapiekamy w 150oC przez ok 30 min.
Pizza, duża blacha
Oddzielnie podsmażamy pieczarki na oleju.
Pizza, duża blacha
Przygotowujemy ciasto drożdżowe na pizze
Pizza, duża blacha
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy na blachę i smarujewmy sosem.
Pizza, duża blacha
Na ciasto nakładamy dodataki i posypujemy serem