edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 986]

Pizza dwa smaki - z wiejską kiełbasą i brukselką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

W tytule zabrakło miejsca – drugą część ciasta obłożyłam pepperoni i czarnymi oliwkami. Tą właśnie część z apetytem wcinała córka, mnie zdecydowanie bardziej smakowała część z kiełbasą i brukselką.

Pizza dwa smaki - z wiejską kiełbasą i brukselką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza dwa smaki - z wiejską kiełbasą i brukselką

 

  • porcja ciasta na pizzę przygotowana według przepisu:
  • https://gotujmy.pl/ciasto-na-pizze-moj-przepis-podstawowy,przepisy-pizza-przepis,174411.html
  • kilka łyżek ulubionego ketchupu
  • przyprawa do pizzy po sycylijsku
  • 1 cebula
  • łyżka oleju
  • 5 dag cienkiej wiejskiej kiełbasy
  • 5 dag ugotowanej drobnej brukselki
  • 5 dag cienkich plasterków pepperoni
  • 6 czarnych oliwek bez pestek
  • 8 dag sera gouda
  • tłuszcz do posmarowania blachy

 

Sposób przygotowania:

Pizza dwa smaki - z wiejską kiełbasą i brukselką
Blachę o wymiarach 30x40 cm posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami na powierzchni blaszki. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Kiełbasę i oliwki pokroić w plasterki. Każdą brukselkę pokroić na cztery części. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem. Ciasto posmarować ketchupem, rozsypać na nim cebulkę i oprószyć przyprawą do pizzy po sycylijsku. Jedną część obłożyć kiełbasą wiejską i brukselką. Drugą część obłożyć plasterkami pepperoni i oliwkami. Całość posypać startym serem. Piec 15-20 minut.
Pizza dwa smaki - z wiejską kiełbasą i brukselką
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju.
Pizza dwa smaki - z wiejską kiełbasą i brukselką
Ciasto posmarować ketchupem posypać cebulą i przyprawą.
Pizza dwa smaki - z wiejską kiełbasą i brukselką
Składniki równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta.
Pizza dwa smaki - z wiejską kiełbasą i brukselką
Całość posypać startym na tarce żółtym serem.