Sposób przygotowania:
Pizza trzy w jednymEtap 1
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem, na chwilę odłożyć. Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą. Dodać do niej rozczyn drożdżowy, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 2
Sos: Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do koncentratu pomidorowego. Dodać też oregano, olej i trochę soli, dokładnie wymieszać.
Etap 3
Dodatki: Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, doprawić lekko solą i pieprzem.
Etap 4
Mięso pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej, dodać przyprawę do mięs i trochę soli, usmażyć. Cebulę pokroić w kostkę.
Etap 5
Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając w nie dłonią, podzielić na 3 części. 3 duże blaszki posmarować lekko olejem, rozłożyć w nich ciasto, posmarować przygotowanym sosem pomidorowym.
Etap 6
Na jednej części ciasta rozłożyć plasterki boczku, ...
Etap 7
... na drugiej plastry salami, ...
Etap 8
... na trzeciej połowę usmażonego mięsa. Na pizzy z mięsem rozłożyć połowę pieczarek, ...
Etap 9
... resztę na tej z salami. Do tej z salami dołożyć odsączoną kukurydzę i pokruszony ser feta.
Etap 10
Na tej z boczkiem rozłożyć obraną, pozbawioną gniazda nasiennego i pokrojoną w półplasterki gruszkę i resztę usmażonego mięsa.
Etap 11
Na każdej pizzy rozłożyć po trochu pokrojonej w kostkę cebuli i starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Pizze odłożyć na kilkanaście minut do podrośnięcia. Każdą pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut.
Podawać z ulubionym sosem, np. z ketchupem.