Sposób przygotowania:
Pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami
-W płaskim naczyniu zagotować ok. 3 szklanki wody. -Dodać cukier, sok wyciśnięty z pomarańczy, wino, 1/2 łyżeczki startego imbiru i gotować na małym ogniu ok.6 min / mieszając powstały syrop od czasu do czasu drewniana łyżką/. -Umytą gruszkę pokroić wzdłuż na plastry. -Cztery środkowe plasterki umieścić w gorącym syropie i gotować ok.4-5 minut. -Podgotowane gruszki przełożyć na talerzyk do przestudzenia. -Do syropu włożyć umytą, sparzoną , pozbawiona białych części i pokrojoną w cieniutkie paseczki skórkę pomarańczową, gotować ok.2 min ,odsączyć z syropu /syrop można wykorzystać do przygotowania napoju/. - Serek pleśniowy połączyć z mascarpone, doprawić delikatnie świeżo zmielonym pieprzem. -przygotować ciasto: -Pokruszone drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać szczyptę cukru i oliwę, wymieszać. -Mąkę przesypać do miski , wlać przygotowany płyn i wyrobić drewnianą łyżką. -Dodać sól ,wymieszać , przełożyć na obsypany mąką blat i energicznie zagnieść ręką ciasto /ok.3-4 minuty/. -Gładkie i elastyczne ciasto uformowane w kulę przełożyć do miski nasmarowanej oliwą , przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. -Po upływie ok.40 min, kiedy ciasto podwoi swoją objętość , przełożyć je na naoliwioną lub wyłożoną papierem blaszkę i dłońmi rozprowadzić po dnie formując prostokąt o grubości ok.4-5 mm. Brzegi powinny być nieco wyższe niż spód. -Sery rozprowadzić na wierzchu ciasta pozostawiając wolne brzegi. -Nałożyć plasterki gruszek , połówki orzechów i skórkę pomarańczową. -Ciasto odstawić na ok. 15 minut. -Nagrzać piekarnik do temp.220 st.C i wstawić przygotowaną pizzę. -Piec ok.15 min . -Lekko przyrumienioną pizzę wyjąć z piekarnika, ozdobić świeżymi listkami rukoli i pokroić.
jaNina
cris