Sposób przygotowania:
Pizza faszerowana pomidorami kaparami mozzarellą
Wsyp mąkę do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą. Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mozarellę pokrój w plasterki, odsącz suszone pomidory z oliwy. Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj je na dwa placki o grubości 1 cm, jeden odrobinę mniejszy, drugi większy . Większy ułóż na wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na środku ciasta ułóż plastry mozzarelli, kapary i suszone pomidory, posyp je ziołami. Nakryj drugim plackiem dociskając lekko brzegi. Przy pomocy widelca poozawijaj brzegi do środka tak, by zamknąć farsz w środku, a brzeg był ozdobny. Odstaw na 15 minut do podrośnięcia. Posmaruj je delikatnie rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem i czarnuszką. Upiecz na złoty kolor w nagrzanym do 190 st. C piekarniku. Po lekkim przestudzeniu pokrój na kawałki i zajadaj z apetytem!