VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Pizza Misz masz

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wtedy kiedy masz wszystkiego po trochu w lodowce powstają najlepsze rzeczy. Taka spontaniczna pizza z tego co miałam pod ręką. Smak nas zaskoczył bo połączenie ananasa i ogórka kiszonego wbrew pozorom jest pyszne.

Pizza Misz masz

Składniki:

Pizza Misz masz

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 20 świeżych drożdży

 

  • Dodatki:
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • Oregano
  • 100 g fileta z kurczaka
  • Przyprawa do gyrosa
  • 5 plastrów salami z posypką parmezanową
  • 7 pieczarek
  • 7 kulek mini mozzarelli
  • 15 zielonych oliwek
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1 plaster ananasa z puszki
  • 50 g sera feta

Sposób przygotowania:

Pizza Misz masz
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w misce na 40 minut aby ciasto wyrosło. Miskę przykrywamy suchą ściereczką. 

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy 25-30 cm. Wierzch ciasta smarujemy passatą pomidorową i obsypujemy oregano. Na cieście rozkładamy dodatki: przesmażonego w przyprawie do grosa kawałki kurczaka, plastry pieczarek, salami, kulki mozzarelli, plastry ogórka kiszonego, ananasa pokrojonego w kosteczkę, plasterki zielonych oliwek, kostki sera feta. Całość zapiekamy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 10-12 minut.

Tagi:

pizza