Sposób przygotowania:
Pizza Misz masz
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w misce na 40 minut aby ciasto wyrosło. Miskę przykrywamy suchą ściereczką.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy 25-30 cm. Wierzch ciasta smarujemy passatą pomidorową i obsypujemy oregano. Na cieście rozkładamy dodatki: przesmażonego w przyprawie do grosa kawałki kurczaka, plastry pieczarek, salami, kulki mozzarelli, plastry ogórka kiszonego, ananasa pokrojonego w kosteczkę, plasterki zielonych oliwek, kostki sera feta. Całość zapiekamy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 10-12 minut.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy 25-30 cm. Wierzch ciasta smarujemy passatą pomidorową i obsypujemy oregano. Na cieście rozkładamy dodatki: przesmażonego w przyprawie do grosa kawałki kurczaka, plastry pieczarek, salami, kulki mozzarelli, plastry ogórka kiszonego, ananasa pokrojonego w kosteczkę, plasterki zielonych oliwek, kostki sera feta. Całość zapiekamy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 10-12 minut.
SylaUla