Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pizza na cienkim cieście z makrelą z puszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pizza pieczona na kamieniu to smak włoskiej pizzy z pieca :) Ciasto to różni się bardzo od tego z blaszki kuchennej.

Pizza na cienkim cieście z makrelą z puszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza na cienkim cieście z makrelą z puszki

 

 

  • Dodatki:
  • ketchup
  • 500 g sera mozzarella w bloku
  • 2 puszki makreli w oleju
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • kilkanaście czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

Pizza na cienkim cieście z makrelą z puszki
Kamień do pizzy należy wcześniej nagrzać przez około 30 minut w 230 stopniach. Do miski wsypać mąkę, sól i cukier, wymieszać. W letniej wodzie rozrobić drożdże, odstawić na 10 minut po czym wlać do mąki i wyrobić jednolite ciasto – wyrabiamy około 10 minut. Polewamy ciasto oliwą i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut.. Dzielimy ciasto na 4 równe części. Oprószamy mąką. Wałkujemy placki o średnicy około 30 cm. Nakładamy ketchup i rozsmarowujemy, ścieramy mozzarellę, układamy pokrojoną makrelę z puszki oraz kukurydzę i plasterki zielonych oliwek. Wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika na nagrzany kamień na około minut.
Pizza na cienkim cieście z makrelą z puszki
Etap 1 z podanych składników na ciasto przygotowujemy je
Pizza na cienkim cieście z makrelą z puszki
Etap 2 dzielimy przygotowane ciasto na 4 części
Pizza na cienkim cieście z makrelą z puszki
Etap 3 przygotowana pizza do włożenia na kamień
Pizza na cienkim cieście z makrelą z puszki
Etap 4 pizze przekładamy na nagrzany kamień i pieczemy