Sposób przygotowania:
Pizza z cukinią i wędzoną makrelą
Najpierw przygotowujemy ciasto. Łączymy w misce mąkę, sól i czarnuszkę. W drugim naczyniu mieszamy ciepłą wodę z drożdżami, cukrem, 2 łyżkami oliwy i zalewamy mąkę w pierwszym naczyniu. Zostawiamy na 10 minut (drożdże zaczną pracować, łatwo się wyrobi ciasto) i dopiero mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut aż ciasto będzie odchodzić od brzegów, możemy natłuścić ręcę będzie łatwiej. Odstawiamy d wyrośnięcia (ok. 45 minut) aż podwoi objętość. Wykładamy na blachę, formę do pizzy obsypaną mąką. Łączymy przecier z oregano i łyżką oliwy i rozprowadzamy na pizzy (to wersja dla zapracowanych, można przygotować samemu sos pomidorowy), nakadamy kawałeczki obranej ryby, paprykę, cieniutko pokrojoną cukinię, zioła, skrapiamy oliwą i wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach nakładamy ser, posypujemy sezamem i wkładamy jeszcze do pieca na chwilę, do roztopienia sera.
edytaha
zufikowo
edytaha napisał(a):
edytaha
Trudno, będę dłubać, bo nie znoszę smaku czarnuszki :P