Sposób przygotowania:
Pizza na cienkim spodzie
Odlać 50 ml ciepłej wody wsypać łyżeczkę mąki, cukru w kruszyć drożdże i wymieszać. Pozostawić na około 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać resztę ciepłej wody, sól, cukier, oliwę z oliwek, zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić ciasto.
Ciasto wyrabiać na wolnych obrotach około 10 minut do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzieli na cztery części. Z każdej dłońmi uformować koło. Na brzegach formujemy tzw. rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmarować ketchupem ułożyć pokrojone w plastry pieczarki, szynkę i 3-4 plasterki pomidora. Na górę zetrzeć żółty ser.
Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień od dołu i piec około 15 minut.
Ciasto wyrabiać na wolnych obrotach około 10 minut do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzieli na cztery części. Z każdej dłońmi uformować koło. Na brzegach formujemy tzw. rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmarować ketchupem ułożyć pokrojone w plastry pieczarki, szynkę i 3-4 plasterki pomidora. Na górę zetrzeć żółty ser.
Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień od dołu i piec około 15 minut.