IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Książka Kucharska: Pizza - łatwa i pyszna

Pizza na cienkim spodzie z mąki orkiszow

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pizza na cieście z mąki orkiszowej to zdrowa i dietetyczna wersja tego smacznego dania.

Pizza na cienkim spodzie z mąki orkiszow Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pizza na cienkim spodzie z mąki orkiszow

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza na cienkim spodzie z mąki orkiszow
Drożdże rozpuszczam w letnim mleku z dodatkiem cukru i dodaję 1 czubatą łyżkę mąki, mieszam, zostawiam na 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję pozostałą mąkę i wyrabiam przez 5 minut, ponownie zostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut, po tym czasie ponownie wyrabiam i przekładam ciasto na blachę rozgniatając palcami aby ciasto zakryło całą blachę, odstawiam pod przykryciem na 10 minut w ciepłe miejsce, po tym czasie wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20-25 minut. Upieczone ciasto smaruję sosem pomidorowym, wykładam na wierzch ulubione składniki (u mnie pieczarki, papryka mozarella) oraz przyprawy. Ponownie piekę około 10-15 minut tak aby składniki były dobrze wypieczone a ser roztopiony. Podaję na gorąco. Smacznego!
Pizza na cienkim spodzie z mąki orkiszow
zostawiam na 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.