Sposób przygotowania:
Pizza na cienkim spodzie z mąki orkiszow
Drożdże rozpuszczam w letnim mleku z dodatkiem cukru i dodaję 1 czubatą łyżkę mąki, mieszam, zostawiam na 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję pozostałą mąkę i wyrabiam przez 5 minut, ponownie zostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut, po tym czasie ponownie wyrabiam i przekładam ciasto na blachę rozgniatając palcami aby ciasto zakryło całą blachę, odstawiam pod przykryciem na 10 minut w ciepłe miejsce, po tym czasie wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20-25 minut. Upieczone ciasto smaruję sosem pomidorowym, wykładam na wierzch ulubione składniki (u mnie pieczarki, papryka mozarella) oraz przyprawy. Ponownie piekę około 10-15 minut tak aby składniki były dobrze wypieczone a ser roztopiony. Podaję na gorąco. Smacznego!