Sposób przygotowania:
Pizza na cieście francuskim
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C i wykładamy blachę papierem do pieczenia. Myjemy pomidory, osuszamy i kroimy w plastry, usuwając nasiona i szypułki. Obieramy czosnek, siekamy drobno i widelcem rozcieramy go z odrobiną soli. Dodajemy do tego 2-3 łyżki oliwy. Mozzarellę kroimy w plastry. Ciasto wałkujemy i kroimy na kwadraty o boku około 10 cm. Rozkładamy na blasze i smarujemy brzegi żółtkiem jajka, a środek oliwą z czosnkiem i solą. Na cieście układamy pomidory, oliwki i mozzarellę. Posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Na koniec skrapiamy całość kilkoma kroplami oliwy i wstawiamy do piekarnika na 25- 30 min. Pizze podajemy posypane porwanymi listkami bazylii. Smacznego.