marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza na cieście orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto na pizzę z dodatkiem mączki orzechowej lub z innej przydaje smaku i fantazji w wykonywaniu coraz to innych odmianach wypieku.

Pizza na cieście orzechowym

Składniki:

Pizza na cieście orzechowym

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 7 dag. drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/3 szklanki letniej wody,
  • 80 g. mączki orzechowej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • tabasco zielone,
  • 1 opakowanie camemberta z pieprzem,
  • 35 dag. pomidorów suszonych,
  • 15 dag. oliwek zielonych z papryczką lub czarnych bezpestkowych,
  • szczypta ziół suszonych,np.bazylia, oregano, szałwia,
  • 1 łyżka oleju do blachy.

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza na cieście orzechowym
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru oraz letniej wody i odstawić na kwadrans. Następnie przesiać mąkę do misy, wlać zaczyn, dodać oliwę, mączkę orzechową z mielonych laskowych oraz sól. Wyrabiać i zagnieść w kulę i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie pokroić ser z dodatkiem pieprzowym, oliwki wyjąć i odsączyć, pomidory jeśli trzeba, również z nadmiaru zalewy lub oleju i posiekać na paski. Zioła rozetrzeć w dłoniach do miseczki. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę lekko natłuścić olejem na pędzelku. Ciasto rozwałkować i wylepić nim blachę. Skroić wierzch ciasta tabasco i układać plasterki camemberta, posiekane suszone pomidorki oraz oliwki w całości. Poprószyć ziołami suszonymi i wstawić blachę z ciastem do piekarnika na 30 min. Po upieczeniu wyjąć blachę, pizzę kroić i jeść.