Sposób przygotowania:
Pizza na cieście pszenno-żytnim
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Do miski przesypać wszystkie sypkie składniki, dokładnie wymieszać. Wlać do nich rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z parówek zdjąć osłonki. Parówki pokroić w ćwierć plasterki, zrumienić na oleju. Dodać do nich pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć dalej. Jak cebula się zeszkli, dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć, aż płyn z grzybów odparuje. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do wysmarowanej olejem blaszki (do tej ilości dodatków zużyłam połowy ciasta). Na cieście rozłożyć przygotowane dodatki. Na wierzchu rozsypać starty na tarce ser. Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Gotową pizzę podzielić na porcje. Podawać np. z ketchupem.