Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pizza na cieście pszenno-żytnim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pizza na cienkim spodzie pszenno-żytnim z parówkami, cebulą, pieczarkami i serem.

Pizza na cieście pszenno-żytnim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza na cieście pszenno-żytnim

 

  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 2 cienkie parówki (użyłam wieprzowych)
  • olej do smażenia
  • 1,5 cebuli
  • 4 bardzo duże pieczarki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 15 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pizza na cieście pszenno-żytnim
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Do miski przesypać wszystkie sypkie składniki, dokładnie wymieszać. Wlać do nich rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z parówek zdjąć osłonki. Parówki pokroić w ćwierć plasterki, zrumienić na oleju. Dodać do nich pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć dalej. Jak cebula się zeszkli, dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć, aż płyn z grzybów odparuje. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do wysmarowanej olejem blaszki (do tej ilości dodatków zużyłam połowy ciasta). Na cieście rozłożyć przygotowane dodatki. Na wierzchu rozsypać starty na tarce ser. Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Gotową pizzę podzielić na porcje. Podawać np. z ketchupem.
Pizza na cieście pszenno-żytnim
Rozczyn przygotowany z ciepłego mleka cukru i drożdży.
Pizza na cieście pszenno-żytnim
Gładkie ciasto odłożone w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pizza na cieście pszenno-żytnim
Parówki podsmażone na oleju z cebulą i pieczarkami.
Pizza na cieście pszenno-żytnim
Wszystkie dodatki rozłożone na cieście i posypane serem.