Sposób przygotowania:
Pizza na cieście maślankowym
Do miski wsypać mąkę oraz sól i wymieszać. Maślankę o temperaturze pokojowej rozmieszać z olejem. Drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem i wlać je do mąki. Następnie wlać maślankę z olejem i wyrobić ciasto. Delikatnie je oprószyć mąką, przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie na patelni rozgrzać masło, wrzucić grzyby i podsmażyć razem z obraną, umytą i pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem a potem przestudzić. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić, podzielić na trzy części i każdą z nich rozłożyć na talerzach ceramicznych o średnicy 35 cm wysmarowanych olejem i oprószonych mąką. Ciasto posmarować sosem pomidorowym ( jeśli nie mamy domowego sosu można użyć ketchupu ). Na cieście rozłożyć porcje grzybów z cebulą a następnie pokrojoną w paseczki kiełbasę i na koniec starty żółty ser. Wszytko oprószyć przyprawami do smaku i zostawić na 10 minut do podrośnięcia ciasta. Gotowe pizze piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-15 minut w zależności od piekarnika. Upieczone pizze pokroić i polać ketchupem.
kołczu
zewa
Musiałbyś się przeprowadzić nad morze, hi, hi :)