Sposób przygotowania:
Pizza z kurkami i kurczakiem
Dokłądnie umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Przekładamy ją do miski i przyprawiamy składnikami marynaty. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia".
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i obgotowujemy go w osolonej wodzie przez 2 minuty, po czym od razu przelewamy zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
Do miski przesiewamy mąkę z solą. Do miseczki dajemy składniki zaczynu i dokładnie je ze sobą łączymy, a następnie wlewamy na środek mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy drożdże ruszą dodajemy pozostałe składniki na ciasto i mieszamy wszystko ze sobą. Następnie przekładamy na blat i zarabiamy, gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Wkładamy je do wysmarowanej olejem miski i lekko smarujemy z wierzchu olejem. Dzięki temu ciasto nie wyschnie. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy ja ba blachę wyłożoną papierem do pieczenia i palcami rozciągamy je na całą powierzchnię formy.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowy i układamy na nim listki bazylii. Następnie układamy na pizzy zamarynowaną pierś z kurczaka, kurki, paprykę, brokuła i pokrojony na plasterki ser camembert. Wierzch posypujemy startym na tarce żółtym serem.
Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut.
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i obgotowujemy go w osolonej wodzie przez 2 minuty, po czym od razu przelewamy zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
Do miski przesiewamy mąkę z solą. Do miseczki dajemy składniki zaczynu i dokładnie je ze sobą łączymy, a następnie wlewamy na środek mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy drożdże ruszą dodajemy pozostałe składniki na ciasto i mieszamy wszystko ze sobą. Następnie przekładamy na blat i zarabiamy, gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Wkładamy je do wysmarowanej olejem miski i lekko smarujemy z wierzchu olejem. Dzięki temu ciasto nie wyschnie. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy ja ba blachę wyłożoną papierem do pieczenia i palcami rozciągamy je na całą powierzchnię formy.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowy i układamy na nim listki bazylii. Następnie układamy na pizzy zamarynowaną pierś z kurczaka, kurki, paprykę, brokuła i pokrojony na plasterki ser camembert. Wierzch posypujemy startym na tarce żółtym serem.
Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut.
Marika-
Magdalena88
misia5
Dobre ciasto to podstawa, przy czym nawet z nim można eksperymentować :)
misia5
Bardzo się cieszę, że Ci się podoba :)