kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1046]

Zapiekane cukinie z zieloną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, papryką i ryżem. Danie zawiera zdrowe składniki. Bardzo polecam.

Zapiekane cukinie z zieloną papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane cukinie z zieloną papryką

 

  • 3 małe okrągłe cukinie
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków bazylii
  • 2 łyżki ugotowanego ryżu
  • 1 łyżka z dużym czubkiem kethupu
  • 25 dag mięsa mielonego
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zapiekane cukinie z zieloną papryką
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.

Listki bazylii myjemy i kroimy na drobno. Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę, czosnek i paprykę, dodajemy mięso mielone i smażymy około 5 minut.

Na koniec dodajemy ugotowany ryż, kethup, sól i pieprz, pokrojoną bazylię, bułkę tartą. Smażymy do połączenia składników.

Odcinamy górną część cukinii ( 4-5 cm )

i wyjmujemy miąższ, wkładamy farsz i przykrywamy odciętą częścią.

Wkładamy do naczynia żaroodpirnego i pieczemy w temp.180 stopni przez 30 minut.

Później zdejmujemy górną część i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Zapiekane cukinie z zieloną papryką
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę a bazylię na drobno.
Zapiekane cukinie z zieloną papryką
Umyta zieloną paprykę kroimy w kostkę
Zapiekane cukinie z zieloną papryką
Na gorący olej wkładamy pokrojone warzywa
Zapiekane cukinie z zieloną papryką
Do masy mięsno - warzywnej dodajemy kethup, ryż, przyprawy, bułkę tartą.