Sposób przygotowania:
Zapiekane cukinie z zieloną papryką
Odcinamy górną część cukinii ( 4-5 cm )
i wyjmujemy miąższ, kroimy na drobno. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Listki bazylii myjemy i kroimy na drobno. Na rozgrzanym oleju smażymy mięso mielone przez 5 minut i dodajemy cebulę, pokrojoną cukinię, czosnek i paprykę. Smażymy razem przez kilka minut i dodajemy ugotowany ryż, ketchup, sól i pieprz, pokrojoną bazylię. Smażymy razem przez kilka minut. Wsypujemy bułkę tartą i mieszamy.
Do cukinii wkładamy farsz i przykrywamy odciętą częścią.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
Później zdejmujemy górną część i pieczemy przez kolejne 10 minut.
i wyjmujemy miąższ, kroimy na drobno. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Listki bazylii myjemy i kroimy na drobno. Na rozgrzanym oleju smażymy mięso mielone przez 5 minut i dodajemy cebulę, pokrojoną cukinię, czosnek i paprykę. Smażymy razem przez kilka minut i dodajemy ugotowany ryż, ketchup, sól i pieprz, pokrojoną bazylię. Smażymy razem przez kilka minut. Wsypujemy bułkę tartą i mieszamy.
Do cukinii wkładamy farsz i przykrywamy odciętą częścią.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
Później zdejmujemy górną część i pieczemy przez kolejne 10 minut.