kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zapiekane cukinie z zieloną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, papryką i ryżem. Danie zawiera zdrowe składniki. Bardzo polecam.

Zapiekane cukinie z zieloną papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane cukinie z zieloną papryką

 

  • 3 małe okrągłe cukinie
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków bazylii
  • 2 łyżki ugotowanego ryżu
  • 1 łyżka z dużym czubkiem kethupu
  • 25 dag mięsa mielonego
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zapiekane cukinie z zieloną papryką
Odcinamy górną część cukinii ( 4-5 cm )
i wyjmujemy miąższ, kroimy na drobno. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Listki bazylii myjemy i kroimy na drobno. Na rozgrzanym oleju smażymy mięso mielone przez 5 minut i dodajemy cebulę, pokrojoną cukinię, czosnek i paprykę. Smażymy razem przez kilka minut i dodajemy ugotowany ryż, ketchup, sól i pieprz, pokrojoną bazylię. Smażymy razem przez kilka minut. Wsypujemy bułkę tartą i mieszamy.
Do cukinii wkładamy farsz i przykrywamy odciętą częścią.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
Później zdejmujemy górną część i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Zapiekane cukinie z zieloną papryką
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę a bazylię na drobno.
Zapiekane cukinie z zieloną papryką
Umytą zieloną paprykę, przekładamy na deskę i kroimy.
Zapiekane cukinie z zieloną papryką
Na gorący olej wkładamy pokrojone warzywa.
Zapiekane cukinie z zieloną papryką
Do masy mięsno - warzywnej dodajemy kethup, ryż, przyprawy, bułkę tartą.