jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pizza na kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pizza na kruchym spodzie, doskonała dla wszystkich

Pizza na kruchym spodzie

Składniki:

Pizza na kruchym spodzie

 

  • CIASTO:
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól- szczypta
  • NADZIENIE:
  • 25 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 5 dag tłuszczu
  • 5 łyżek ketchupu
  • 20 dag żółtego sera goudy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pizza na kruchym spodzie
CIASTO:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mleko wymieszać z olejem i dodać do mąki. Szybko wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce około 30 minut. Rozwałować, ułożyć na blasze i ponakłuwać widelcem. Wstawić do gorącego piekarnika i podpiec 10-15 minut.
NADZIENIE:
Pieczarki umyć. Oczyścić, pokroić, podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą, przyprawić do smaku solą i pieprzem.Nadzienie ułożyć nad podpieczonym cieście. Polać sosem ketchupem i posypać utartym żółtym serem. Piec około 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Do czasu roztopienia sera.