JACEK S

JACEK S

Kucharz
[Przepisów: 9]

Pizza Hawajska z faszerowanym ciastem.

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pizza Hawajska z ananasem i szynką.

Pizza Hawajska z faszerowanym ciastem.

Składniki:

Pizza Hawajska z faszerowanym ciastem.

 

  • Ciasto na pizze (mnóstwo przepisów na ciasto znajdziecie w Internecie, lub użyjcie własnego);
  • Sos do pizzy;
  • Ananas w puszcze (krążki lub kawałeczki);
  • Szynka pokrojona w kawałeczki;
  • Mała cebula pokrojona w pół krążki;
  • Papryka – czerwona, zielona, lub żółta;
  • Tarty ser, lub pokrojony na plasterki ser mozzarella;

 

  • >< Prosty sos do pizzy:
  • Duża butelka ketchupu (około 450g);
  • 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, lub drobno pokrojone;

 

  • 1 łyżeczka cukru;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • 1/2 łyżeczki tymianku;
  • Szczypta pieprzu;

 

Sposób przygotowania:

Pizza Hawajska z faszerowanym ciastem.

Pizza Hawajska z ananasem i szynką.


Preparacja pizzy:

- Nagrzać piekarnik do 220* C, górna i dolna grzałka.

W międzyczasie:

- Ciasto rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę/blaszkę. Jeśli nie macie papieru do pieczenia, blachę/blaszkę posypać mąką, kaszą kukurydzianą, lub kaszą manną; * Aby pomóc sobie w przekładaniu ciasta posypać rozwałkowany placek niewielką ilością mąki i złożyć na pół, lub na 4 części. Po przeniesieniu ciasto można będzie z łatwością rozłożyć. Jeśli placek nie jest zbyt duży można także owinąć go na wałku do ciasta i w taki sposób przenieść na blachę.

- Posypać brzegi placka serem (jak widać na fotce); Następnie zawinąć je /założyć i lekko przycisnąć do spodu ciasta, tak, aby nie otworzyły się podczas pieczenia. Teraz będzie można poprawić wygląd pizzy, formując ją delikatnie na bardziej okrągły kształt.Należy pamiętać, że zużyjemy więcej sera niż na normalną pizzę, a po zawinięciu brzegów pizza będzie mniejsza od placka, z którego powstała;

- Nałożyć sos i resztę składników, np. w takiej kolejności: 1/ sos; 2/ser; 3/szynka; 4/papryka; 5/ananas.

- Pizę wstawić do nagrzanego piekarnika, najlepiej na mniej więcej środkową szynę. Czas pieczenia zależeć będzie od wielkość pizzy, ilości i rodzaju składników, a także od tego, jak piecze wasz piekarnik. Jeśli piecze nierówno to po około 10-15 minutach pieczenia blachę z pizzą trzeba będzie obrócić o 180 stopni

* Zbyt wczesne otwarcie piekarnika spowoduje opadnięcie ciasta.

Przybliżony czas pieczenia to około

20 - 25 minut, lub do momentu, gdy brzegi pizzy zarumienią się, i ser będzie już roztopiony. Ser mozzarella nabiera delikatnego rumianego koloru, gdy pizza jest już upieczona.


Preparacja sosu:

- Składniki sosu wymieszać w rondelku, podgrzać na wolnym ogniu i powoli doprowadzić do wrzenia.

- Zestawić z ognia, przestudzić przed nałożeniem na pizzę.