dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pizza na pełnoziarnistym cieście

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Włączamy piekarnik do rozgrzania (kamień do pieczenia rozgrzewa się ok 30 min w 250 stopniach).

Pizza na pełnoziarnistym cieście

Składniki:

Pizza na pełnoziarnistym cieście

 

  • ciasto:

 

 

  • 1 łyżeczka cukru

 

 

  • 250 ml ciepłej wody

 

 

 

 

 

 

  • Sos:

 

  • słoik sosu słodko-kwaśnego Łowicz

 

  • Dodatki:

 

 

  • 1 cebula

 

 

  • 15 dag wędzonej słoniny

 

  • rzeżucha do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza na pełnoziarnistym cieście
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na 3 części, rozwałkowujemy i znów dajemy ciastu podrosnąć.Włączamy piekarnik do rozgrzania (kamień do pieczenia rozgrzewa się ok 30 min w 250 stopniach).Cebulę siekamy i szklimy na oliwie. Paprykę i ogórki rozdrabniamy. Słoninę kroimy w cienkie plasterki.Blat ciasta przenosimy na podsypaną mąką łopatkę do wsunięcia pizzy lub na blachę do pieczenia, rozsmarowujemy sos słodko kwaśmy i rozrzucamy paprykę, ogórki i cebulę, układamy plasterki mięsa. Zsuwamy na gorący kamień lub wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy ok 10 -15 min.Dekorujemy posiekaną rzeżuchą.