Sposób przygotowania:
Pizza na pełnoziarnistym cieście
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na 3 części, rozwałkowujemy i znów dajemy ciastu podrosnąć.Włączamy piekarnik do rozgrzania (kamień do pieczenia rozgrzewa się ok 30 min w 250 stopniach).Cebulę siekamy i szklimy na oliwie. Paprykę i ogórki rozdrabniamy. Słoninę kroimy w cienkie plasterki.Blat ciasta przenosimy na podsypaną mąką łopatkę do wsunięcia pizzy lub na blachę do pieczenia, rozsmarowujemy sos słodko kwaśmy i rozrzucamy paprykę, ogórki i cebulę, układamy plasterki mięsa. Zsuwamy na gorący kamień lub wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy ok 10 -15 min.Dekorujemy posiekaną rzeżuchą.
paulka104
pacpaw
marietta
evita0007