Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 324]

Pizza na puszystym dyniowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza na średnio grubym, ale puszystym cieście - dodatek puree z pieczonej dyni Cotton candy powoduje, że ciasto nie jest suche, ale lekko wilgotne.

Pizza na puszystym dyniowym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza na puszystym dyniowym cieście

* CIASTO*

* DODATKI* (ilość wg gustu)

* SOS*

  • 2 pełne łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól, pieprz, płynna przyprawa do potraw

Sposób przygotowania:

Pizza na puszystym dyniowym cieście
Do miąższu z dyni dodać mąkę, wodę, zioła, drożdże, cukier, sól i olej - wyrobić miękkie ciasto.

Od razu przełożyć na dużą blachę od piekarnika posmarowaną olejem i pozostawić do wyrośnięcia.

Kapelusze grzybów (czernidłaków kołpakowatych) obrać ze skórki podobnie jak pieczarki, pokroić dowolnie i podsmażyć na symbolicznej ilości oleju. Po przestudzeniu przełożyć na pizzę. Smakiem i aromatem przypominają pieczarki.

Przygotować sos śmietanowo-pomidorowy i posmarować wierzch ciasta, a potem obłożyć dodatkami. Posypać ziołami i serem.

Piec 20-25 min w gorącym piekarniku temp. 200℃.
Pizza na puszystym dyniowym cieście
Drobno utarta pieczona dynia powoduje, że ciasto nie wysycha.
Pizza na puszystym dyniowym cieście
Ciasto dyniowe z dodatkiem ziół jest bardzo aromatyczne.
Pizza na puszystym dyniowym cieście
Wyrosnięte ciasto na pizzę posmarować sosem.
Pizza na puszystym dyniowym cieście
Pizzę piec w gorącym piekarniku ok. 20-25 minut.

Tagi:

danie pizza