SUPERPRZEPIS

Pizza na zakwasie

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Pizza na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Pyszna chrupiąca i jednocześnie puszysta pizza z dodatkiem zakwasu żytniego :) polecam!

Składniki:

Pizza na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza na zakwasie
Do ciepłej wody wrzucić drożdże i cukier, wymieszać, wrzucić zakwas i ponownie zamieszać. mąkę wymieszać z solą, wlać zaczyn i olej, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć blachę do pieczenia (duża od piekarnika). Posmarować keczupem pikantnym, posypać ziołami i odstawić do piekarnika (z włączoną lampką) na 30-40 minut do wyrośnięcia.W tym czasie przygotować dodatki. Cebulkę przekroić na 4 a następnie w cienkie plasterki. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Parówki i kabanosy pokroić w plasterki a kukurydze osączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć dodatki, posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 25-30 minut.Podawać z lekką sałatą oraz keczupem i sosem czosnkowym wg uznania
Pizza na zakwasie
wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny
Pizza na zakwasie
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć blachę do pieczenia
Pizza na zakwasie
Etap 3W tym czasie przygotować wszystkie dodatki
Pizza na zakwasie
Na wyrośnięte ciasto wyłożyć dodatki, posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 25-30 minut.