jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Pizza - łatwa i pyszna

Pizza nadziewana suszonymi pomidorami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pizza z aromatycznym nadzieniem i chrupiącą, sezamową skórką to jeden z moich ulubionych wypieków.

Pizza nadziewana suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza nadziewana suszonymi pomidorami

 

  • Ciasto: około 50 dag maki pszennej białej
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka serwatki lub wody
  • nadzienie: słoik suszonych pomidorów
  • duża kulka mozzarelli
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • rozkłócone jajo
  • kilka łyżek sezamu
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pizza nadziewana suszonymi pomidorami
Wsypujemy mąkę do miski, robimy dołek. Wlewamy w dołek połowę serwatki,dodajemy rozkruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru - mieszamy. Pozostawiamy na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.  Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie, wałkujemy je na dwa placki o grubości 1 cm, jeden mniejszy, drugi większy . Większy układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na środku ciasta układamy plastry mozzarelli i suszonych pomidorów, posypujemy je ziołami. Zawijamy brzegi do środka, nakrywamy mniejszym płatem ciasta tak, by zamknąć farsz w środku. Odstawiamy na 15 minut, aż ciasto podrośnie lekko. Smarujemy je delikatnie rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy na złoty kolor w nagrzanym do 190 st. C piekarniku. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
Pizza nadziewana suszonymi pomidorami
Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 
Pizza nadziewana suszonymi pomidorami
Na środku ciasta układamy plastry mozzarelli i suszonych pomidorów, posypujemy je ziołami.
Pizza nadziewana suszonymi pomidorami
Zawijamy brzegi do środka, nakrywamy mniejszym płatem ciasta tak, by zamknąć farsz w środku.
Pizza nadziewana suszonymi pomidorami
Pieczemy na złoty kolor w nagrzanym do 190 st. C piekarniku.