Sposób przygotowania:
Pizza nadziewana suszonymi pomidorami
Wsypujemy mąkę do miski, robimy dołek. Wlewamy w dołek połowę serwatki,dodajemy rozkruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru - mieszamy. Pozostawiamy na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie, wałkujemy je na dwa placki o grubości 1 cm, jeden mniejszy, drugi większy . Większy układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na środku ciasta układamy plastry mozzarelli i suszonych pomidorów, posypujemy je ziołami. Zawijamy brzegi do środka, nakrywamy mniejszym płatem ciasta tak, by zamknąć farsz w środku. Odstawiamy na 15 minut, aż ciasto podrośnie lekko. Smarujemy je delikatnie rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy na złoty kolor w nagrzanym do 190 st. C piekarniku. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
cris
jaNina
Masz rację :) poza tym nadzienie zamknięte z ziołami pod warstwą ciasta jest niezwykle aromatyczne!
edytaha
jaNina
Dzięki Edytko! Jest a raczej była bardzo aromatyczna i pyszna.
marietta