Sposób przygotowania:
Pizza neapolitańska
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. Drożdże rozprowadzić ciepłą wodą, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Następnie wlać powoli do mąki, dodać sól i wyrabiać. Dodać rozpuszczony, lecz nie gorący tłuszcz i wyrabiać dalej (dolewając ewentualnie trochę ciepłej wody), tak, aby ciasto odstawało od ręki i było dość twarde. Przykryć serwetka i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. Jeszcze raz lekko wyrobić przez kilka minut.
Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem na grubość ok. 1 cm, tworząc dookoła niezbyt wysoki rant. Zostawić jeszcze na 30 min. w ciepłym miejscu. Posmarować oliwą. Na placku rozsmarować przecier, lekko posolić. Na przecierze ułożyć cienkie plastry sera, a następnie filety anchois. Posypać tymiankiem, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec bez przykrycia ok. 30 min aż ciasto się lekko zrumieni. Tomasz S. z Pszczyny
Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem na grubość ok. 1 cm, tworząc dookoła niezbyt wysoki rant. Zostawić jeszcze na 30 min. w ciepłym miejscu. Posmarować oliwą. Na placku rozsmarować przecier, lekko posolić. Na przecierze ułożyć cienkie plastry sera, a następnie filety anchois. Posypać tymiankiem, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec bez przykrycia ok. 30 min aż ciasto się lekko zrumieni. Tomasz S. z Pszczyny